navigacija  Začetna stran
Bralnospodbujevalna akcija 2017

Ibby slika 1

Ti odraščaš,
svet okoli tebe pa postaja bolj zapleten.

Porajajo se vprašanja,
na katera še vsak odrasli ni sposoben odgovoriti.

(Rastimo s knjigo, poslanica ob 2. aprilu 2017)

 

 

BEGUNCI in VEČKULTURNO RAZUMEVANJE

2. april 2017 – mednarodni dan knjig za otroke
Pol stoletja praznujemo 2. april – mednarodni dan knjig za otroke (1967–2017).

Danes je v svetu kar 21,3 milijonov ljudi, ki so morali v strahu za svoje življenje in varnost zbežati iz svoje države. Begunci, ki se v državah gostiteljicah trudijo preživeti v pogosto slabih razmerah, tudi brez dostopa do osnovnih storitev in zaščite, in z omejenimi možnostmi, da dosežejo varnost, imajo le malo izbire. (...) Sprejem beguncev skozi programe preselitev in preko drugih zakonitih poti bi omogočil beguncem varno pot v druge države, kjer si lahko na novo zgradijo svoja življenja. S problemi beguncev se soočamo tudi v Sloveniji. Ob tem pa, kot da smo pozabili na svojo preteklost: tudi mi smo priseljenci na tem prostoru. Begunstvo je vendar večna zgodba; imejmo malo več srca in razumevanja do sodobnih beguncev!


V času različnih sodobnih migracij, begunstva in globalizacije sveta je nujno potrebno medkulturno razumevanje in medsebojno sožitje. K temu morda lahko prispevajo tudi knjige na izbrane teme in pogovor ob po branju. Na to smo že opozarjali na posvetovanju Bralnega društva Slovenije, na posvetovanju Društva Bralna značka Slovenije – ZPMS, tudi v drugih projektih in akcijah, tej temi bo namenjena tudi 1. IBBY konferenca evrospkih sekcij v Bologni 6. aprila 2017.

Tej temi - beguncem in večkulturnemu razumevanju - namenjamo tudi našo skupno bralnospodbujevalno akcijo ob letošnjem 2. aprilu. Seznam je oblikovan z mislijo, da je lahko dobrodošel vsem bralcem, tako domačinom kot mladim priseljencem in migrantom. Obsega izbor kakovostnih knjig, ki morda lahko prispevajo k razumevanju begunstva in sprejemanju prišlekov (knjige so opremljene z gesli begunci, večkulturnost, strpnost, rasizem).

Obenem opozarjamo na sezname knjig, ki bi jih morda lahko ponudili v branje tudi mladim priseljencem:

  1. lažje berljive knjige in morda privlačnejše za sodobne mlade bralce (dvojezične in večjezične knjige, lažje berljive knjige, skrajšave in priredbe, stripi, slikanice brez besedila) in
  2. tematsko zanimive knjige, ki bi mladim priseljencem morda lahko pomagale pri razumevanju novega okolja in pri integraciji.

Ti seznami so dostopni na: http://www.bralnaznacka.si/index.php?Stran=54  

K branju spodbujamo v vrtcih, osnovnih in srednjih šolah, v splošnih in šolskih knjižnicah, knjigarnah, medijih idr., tako otroke in mladino kot odrasle in starejše; spodbujamo zasebno branje oz. posameznike, skupine, javnost ...

 


logotipi

 

 
 

Novice

Priznanja slovenske sekcije IBBY promotorjem mladinske knjiž

News image

Letos Slovenska sekcija IBBY devetič zapored podeljuje prizn...

več...

Slovenska kulturna dediščina

News image

Bralnospodbujevalna akcija od 2. aprila do 31. decembra 2018...

več...

36. kongres IBBY

News image

V Atenah je od 30. avgusta do 1. septembra 2018 potekal 36...

več...

IBBY nagrade 2018

News image

Vse IBBY nagrade so bile podeljene na 36. kongresu IBBY v At...

več...