36. kongres IBBY

logoaatene

V Atenah je od 30. avgusta do 1. septembra 2018 potekal 36. kongres IBBY (Mednarodne zveze za mladinsko književnost) na temo East meets West around Children's books and fairy tales. Med približno 500 delegati jih je bilo tudi šest iz Slovenije. V bogatem strokovnem delu kongresa sta Aksinja Kermauner in Božena Kolman Finžgar pod naslovom Inclusive Library – There's Room for All predstavili novo Knjižnico A. T. Linharta Radovljica, Vesna Radovanovič je izmenjala vrsto izkušenj na področju pripovedovanja pravljic, Tilka Jamnik pa je opravila obveznosti kot predsednica Slovenske sekcije IBBY.


Podeljena so bila mednarodna priznanja in nagrade IBBY za mladinsko književnost. IBBY častne liste so prejeli tudi slovenski ustvarjalci: ilustratorka Andreja Peklar za avtorsko slikanico Ferdo, veliki ptič (KUD Sodobnost International, 2016) in prevajalka Nada Grošelj za prevod knjige Pika Nogavička Astrid Lindgren (Mladinska knjiga, 2015), ki sta se podelitve tudi udeležili, in pisatelj Vinko Möderndorfer za knjigo Kit na plaži (Mladinska knjiga, 2015).

Andersenova nagrajenca 2018 sta japonska avtorica Eiko Kadono in ruski ilustrator Igor Oleynikov. Med nominiranci sta tudi pisatelj Peter Svetina in ilustrator Peter Škerl. Andersenova žirija, katere član je tudi naš Andrej Ilc, urednik iz založbe Mladinska knjiga, je sestavila seznam izjemnih mladinskih knjig. Nanj se je uvrstila tudi knjiga Petra Svetina, Roportarna z ilustracijami Damijana Stepančiča (Miš, 2012).

Dobitnik IBBY Asahi Reading Promotion Award je francoska skupina, ki ustvarja tipne slikanice Les Doigts Qui Reves. Naša nominiranka je Knjižnica slepih in slabovidnih Minke Skaberne
Več o kongresu.

Vsem našim kandidatom za mednarodna priznanja in nagrade IBBY, ki se niso udeležili 36. kongresa v Atenah, bomo plakete podelili na posebni svečani prireditvi na letošnjem Slovenskem knjižnem sejmu.

slov. ekipa

Tilka Jamnik, Nada Grošelj, Andreja Peklar, Vesna Radovanovič, Aksinja Kermauner in Božena Kolman Finžgar


Božena in Aksinja
Božena Kolman Finžgar in Aksinja Kermauner predstavljata novo radovljiško knjižnico.

Nada in Andreja nova
Prevajalka Nada Grošelj in ilustratorka Andreja Peklar, dobitnici IBBY častnih listin 2018

 
 

Novice

Priznanja slovenske sekcije IBBY promotorjem mladinske knjiž

News image

Letos je Slovenska sekcija IBBY devetič zapored podelila pri...

več...

Slovenska kulturna dediščina

News image

Bralnospodbujevalna akcija od 2. aprila do 31. decembra 2018...

več...

36. kongres IBBY

News image

V Atenah je od 30. avgusta do 1. septembra 2018 potekal 36...

več...

IBBY nagrade 2018

News image

Vse IBBY nagrade so bile podeljene na 36. kongresu IBBY v At...

več...