navigacija  Začetna stran
Irena Cerar

irena cerar

Irena Cerar (1970), diplomirana literarna komparitivistka, je dolgoletna odgovorna urednica otroške revije National Geographic Junior, avtorica priljubljenih družinskih izletniških vodnikov Pravljične poti Slovenije (2004), Pravljične poti v zgodovino (2009) in Kamniške pravljiče poti (2015), ki jih je vse izdala založba Sidarta. Za različne založbe ureja knjige s področja poučnega leposlovja, je avtorica številnih člankov, reportaž, objavljenih v revijah in časopisih. Je tudi pripovedovalka ljudskih pravljic; pripravlja številne samostojne pripovedovalske dogodke ter gostuje na vseh vidnejših tovrstnih festivalih pri nas. Prva pri nas je razvila nov in izviren način pripovedovanja pravljic na prostem, v naravi, ki združuje pripovedovalsko prakso z interpretacijo naravne in kulturne dediščine ter doživljajsko pedagogiko. Od leta 2010 za Knjižnico Franceta Balantiča Kamnik vodi Kamniške pravljične poti (rezultat tega je tudi njen prvi tovrstni lokalni družinski izletniški vodnik Kamniške pravljične poti); za kar je usposobljena kot planinska vodnica Planinske zveze Slovenije.
Irena Cerar je tudi soustanoviteljica, soorganizatorka in pripovedovalka Križnikovega pravljičnega festivala v Motniku, ki od leta 2012 poteka v sodelovanju s Knjižnico Franceta Balantiča Kamnik, Ivanko Učakar ter Kulturnim društvom Motnik. Jenkret je biv ...
Križnikov pravljični festival je v okviru Kulture Nature Slovenija, gibanja za ohranjanje in uveljavljanje kulturne in naravne dediščine in krajine, prejel priznanje Naša Slovenija 2014.

Ireno Cerar odlikuje izviren pristop k spodbujanju družinskega branja s kombinacijo poučne in literarne knjige; izviren didaktično-metodološki pristop k pravljici z izkustvenim učenjem v naravi; ohranjanje slovenske literarne kulturne dediščine, predvsem s tem, da je prenesla pravljico v prostor, kjer je nastala; pripovedovanje in neposredno delo z mladimi bralci ter njihovimi starši na dogodkih, ki so zelo obiskani. Njene številne dejavnosti in ustvarjalna srečanja z mladimi so osnova za razvoj ustreznih bralnih navad in bralne pismenosti.

 

Foto: Luka Dakskobler

 
 

Novice

Razpis za priznanja in nagrado Slovenske sekcije IBBY 2021

News image

Slovenska sekcija IBBY – letos dvanajstič – objavlja razpis ...

več...

Junijsko praznovanje mednarodnega dneva knjig za otroke

News image

V četrtek, 3. junija, ob 18. uri smo na vrtu Lili Novy Dru...

več...

2. april 2021 – mednarodni dan knjig za otroke

News image

Letošnjo poslanico in plakat je pripravila Ameriška sekcija ...

več...

Bralno spodbujevalna akcija ob 2. aprilu

News image

Slovenska sekcija IBBY spodbuja praznovanje 2. aprila oz. ra...

več...

Andersenova in druge nagrade IBBY 2020

News image

Andersenovi nagrajenki in nagrajenci drugih dveh IBBY nagrad...

več...