navigacija  Začetna stran
Barbara Hanuš
je četrto leto zaposlena na delovnem mestu šolske knjižničarke na OŠ Livada v Ljubljani. Pred tem je delovala v osnovni in srednji šoli ter v izobraževanju odraslih na različnih delovnih mestih, toda vedno je delala neposredno z mladinsko književnostjo in mladimi bralci. Že dvanajst let sodeluje kot stalna strokovna sodelavka v uredništvu revij Cicido in Ciciban.

Na OŠ Livada, v okolju, kjer je veliko priseljencev in materni jezik večine učencev ni slovenščina, v knjižnici izvaja dejavnosti, ki spodbujajo zanimanje za učenje jezika okolja, spodbuja razvoj bralne pismenosti, obenem pa spodbuja medkulturni dialog in razvija družinsko branje, tudi tako, da starše in druge družinske člane učencev vabi v šolsko knjižnico na različne prireditve.

Svoje znanje in izkušnje že leta radodarno deli v slovenskem prostoru; na temo branja, motivacije za branje in družinskega branja redno izvaja predavanja in bralnice v organizaciji Društva Bralna značka Slovenije – ZPMS, svoje bogate izkušnje deli z učitelji in knjižničarji v delavnicah Zavoda RS za šolstvo, Društva šolskih knjižničarjev Slovenije in Bralnega društva Slovenije. Letos se je med 8. in 12. septembrom v Santiagu de Compostela udeležila 32. kongresa IBBY Moč manjšin in v seminarju spregovorila z referatom Medkulturni dialog v šolski knjižnici.

Bibliografija Barbare Hanuš obsega 241 člankov s področja mladinske književnosti in branja ter 104 monografske publikacije, med njimi so številni učbeniki, katerih avtorica je oz. pri katerih je sodelovala, ter prek deset prevodov in tudi nekaj avtorskih slikanic.

Priznanje Slovenske sekcije IBBY prejme za aktivno delovanje z mladimi bralci, za delovanje na področju promocije mladinske književnosti in branja, za posredovanje svojih izkušenj in za promocijo mladinske književnosti v medijih, strokovnem tisku in ker kontinuirano kritiško deluje na področju mladinske književnosti.
 
 

Novice

Razpis za priznanja in nagrado Slovenske sekcije IBBY 2021

News image

Slovenska sekcija IBBY – letos dvanajstič – objavlja razpis ...

več...

Junijsko praznovanje mednarodnega dneva knjig za otroke

News image

V četrtek, 3. junija, ob 18. uri smo na vrtu Lili Novy Dru...

več...

2. april 2021 – mednarodni dan knjig za otroke

News image

Letošnjo poslanico in plakat je pripravila Ameriška sekcija ...

več...

Bralno spodbujevalna akcija ob 2. aprilu

News image

Slovenska sekcija IBBY spodbuja praznovanje 2. aprila oz. ra...

več...

Andersenova in druge nagrade IBBY 2020

News image

Andersenovi nagrajenki in nagrajenci drugih dveh IBBY nagrad...

več...