navigacija  Začetna stran
Bralnospodbujevalna akcija

2. april 2016


Ibby slika 1Letošnjo bralnospodbujevalno akcijo ob 2. aprilu, mednarodnem dnevu knjig za otroke, namenjamo KNJIŽNICI. Izpeljali smo jo iz poslanice z naslovom Nekoč je ... (bila knjižnica), ki jo je pripravila Brazilska sekcija IBBY. Pripoveduje namreč o tem, kako je deklica Luiza obiskala knjižnico, se včlanila in si izposodila le eno knjigo, toda domov ni prišla sama, spremljalo jo je mnogo knjižnih junakov.


Pobudnika in krovna organizatorja bralnospodbujevalne akcije sta – kot že nekaj let – Slovenska sekcija IBBY in MKL, Pionirska – center za mladinsko književnost in knjižničarstvo. Soorganizatorji pa so: Bralno društvo Slovenije, Društvo Bralna značka Slovenije – ZPMS, DSP – sekcija za mladinsko književnost, Mariborska knjižnica, revija Otrok in knjiga.

Akcija bo potekala vse od 21. marca, svetovnega dneva poezije, preko 2. aprila – mednarodnega dneva knjig za otroke, prek Slovenskih dnevov knjige, 23. aprila – svetovnega dneva knjige in avtorskih pravic, Noči knjige, in vse do konca šolskega leta.

K branju gradiva na temo KNJIŽNICA spodbujamo v vrtcih, osnovnih in srednjih šolah, v splošnih in šolskih knjižnicah, knjigarnah, medijih idr., tako otroke in mladino kot odrasle in starejše; spodbujamo zasebno branje oz. posameznike, skupine, javnost ...

Osnovali smo okvirni seznam priporočenih knjig na temo knjižnica, knjige in branje. Priporočamo, da vsak udeleženec po svoje – glede na zmožnosti, zanimanja in želje bralcev – pripravi razstavo gradiva, oblikuje spodbude za branje, organizira bralna srečanja in različne prireditve.

Dodajamo tudi nekaj spodbud za branje:

Knjižnica:

 • Vsaka knjižnica razstavi knjig na izbrano temo doda svoje (informativno, promocijsko idr.) gradivo o svoji knjižnici.
 • Mlade člane knjižnice prosimo, da na kratko zapišejo ali narišejo, kaj jim pomeni knjižnica? Zakaj obiskujejo knjižnico, kaj vse v njej počnejo poleg izposoje knjig? Lahko organiziramo tudi okroglo mizo z mladimi bralci na to temo, povabimo na predavanje strokovnjaka idr.

Knjige:

 • Ali mladi bralci poznajo vse junake iz Grimmovih in Andersenovih pravljic, ki jih omenja poslanica? (naredimo razstavo) Ob Andersenovih pravljicah opozorimo, da prav rojstni dan Hansa Christiana Andersena (2. april 1805–4. avgust 1875) praznujemo kot mednarodni dan knjig za otroke; proglašen je bil na 10. mednarodnem kongresu IBBY, ki je bil leta 1966 v Ljubljani.
 • Povabimo mlade bralce, da pripovedujejo, pišejo, rišejo ali kako drugače predstavijo svoje najljubše književne junake (kateri junak je njih »potrepljal po rami« kot Luizo, ko so odhajali iz knjižnice).
 • Mlade bralce spodbujamo, da v knjižnici pripravijo razstave knjig s svojimi najljubšimi junaki.
 • Kateri je njihov najljubši slovenski književni junak? Katerega bi želeli predstaviti mladim bralcem po svetu?
 • Ali poznajo junake iz brazilskih literanih del? (po naših podatkih ni nobeno mladinsko delo, prevedeno iz brazilske mladinske književnosti, razen ljudske pravljice:
  • Zvezdna deklica in druge brazilske ljudske pravljice, Ljubljana: Mladinska knjiga, 1977, Zlata ptica: zbirka najlepših pravljic in pripovedk iz svetovne književnosti).
  • Lazzarato, Francesca: Krakajoči papagaj : [ljudske pravljice iz Brazilije]. Ljubljana : Založniški atelje Blodnjak, 2012.
 • Pripravimo pravljično uro z izbranimi brazilskimi pravljicami.

Branje:

 • Mlade bralce povprašamo, kaj jim pomeni branje, zakaj radi berejo?
 • Ob izbranih knjigah se pogovrajamo o tem, kako je predstavljeno branje, kaj branje pomeni književnim junakom ipd.: ob slikanicah z otroki v predšolskem obdobju in v 1. triletju OŠ; ob zgodbicah z učenic 2. triletja; ob delih iz sklopa »fantastika« in »resničnost« z učenci 3. triletja.
 • Npr.: Peter Carnavas, Otroka, ki sta imela rada knjige (družinsko branje, knjige si izpsojajo v knjižnici),
 • Catherine Storr, Pametna Lili in neumni volk (več medbesedilnih spodbud za branje),
 • Roald Dahl, Matilda (pomen branja).
 • Mladi bralci v obliki stripa idelajo svoje kratko sporočilo (poslanico ob 2. aprilu).
 • Seznam knjig je dostopen na domači strani Slovenske sekcije IBBY: www.ibby.si
 • Pripravljen je z uporabo Priročnikov za branje kakovostnih mladinskih knjig, ki jih pripravlja Mestna knjižnica Ljubljana, Pionirska – center za mladinsko književnost in knjižničarstvo.

Seznam DOPOLNJUJTE po svoji presoji in seveda predvsem po željah in zanimanjih mladih bralcev!

 


Bralnospodbujevalno akcijo sofinancira Javna agencija za knjigo RS.

logotipi

 
 

Novice

Bralna akcija – 2. april 2020 – na spletu!

News image

POZIV VSEM: Praznovanje 2. aprila – mednarodnega dneva knjig...

več...

Poslanica ob 2. aprilu 2020

News image

Peter Svetina LAKOTA PO BESEDAH V moji deželi konec aprila...

več...

Mednarodni dan knjig za otroke 2020/ICBD 2020

News image

Slovenska sekcija IBBY je pripravila poslanico in plakat ob ...

več...

Peter Svetina med finalisti za Andersenovo nagrado!

News image

Andersenova nagrajenca 2020 bosta proglašena 4. maja ob 14.3...

več...

Občni zbor bomo izvedli prek spleta

Spoštovane članice in spoštovani člani! Sporočamo, da voliln...

več...