navigacija  Začetna stran
Bralna akcija – 2. april 2020 – na spletu!

POZIV VSEM: Praznovanje 2. aprila – mednarodnega dneva knjiga za otroke – na spletu!
Delite ideje za dobre knjige s svojimi prijatelji. V teh dneh smo še posebej lačni besed.

Vabimo vas, da se v naslednjih dneh skupaj pripravimo na praznovanje: izberite svojo najljubšo knjigo Petra Svetina in/ali Damijana Stepančiča (ali pa tako, ki vas ob letošnjem praznovanju 2. aprila še posebej nagovori), preberite odlomek (ali pa kar celo knjigo) in ga delite z nami – posnemite se in svoj posnetek delite na svojem facebook profilu, pri tem pa v objavi označite tudi Slovensko sekcijo IBBY. Lahko pa posnetek pošljite nam ( Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. ), mi pa ga bomo objavili na naši facebook strani.

 

Bralnospodbujevalna akcija Slovenske sekcije IBBY in Mestne knjižnice Ljubljana, Pionirske – centra za mladinsko književnost in knjižničarstvo

Obogatimo praznovanje 2. aprila s knjigami Petra Svetina in Damijana Stepančiča! Med njimi jih je veliko prejelo zlato hruško!

skupajPri promoviranju bralnospodbujevalne akcije s Slovensko sekcijo IBBY sodelujejo: MKL, Pionirska – center za mladinsko književnost in knjižničarstvo (ki je prispevala tudi gradivo), Bralno društvo Slovenije, Društvo Bralna značka Slovenije – ZPMS, DSP – sekcija za mladinsko knjiiževnost, revija Otrok in knjiga pri Mariborski knjižnici in drugi, kajti k branju spodbujamo v vrtcih, osnovnih in srednjih šolah, splošnih in šolskih knjižnicah, knjigarnah, medijih. K branju spodbujamo otroke, mladino, odrasle in starejše; posameznike, skupine, javnost.


Slovenska sekcija IBBY je »sponzor« 2. aprila 2020, kar pomeni, da z našim gradivom in spodbudami praznujejo mednarodni dan knjig za otroke po vsem svetu.

Poslanico z naslovom Lakota po besedah je napisal Peter Svetina, plakat in vabilo-kocko je ustvaril Damijan Stepančič, vse gradivo je oblikovala Melita Rak.

Oba ustvarjalca – pisatelj Peter Svetina in ilustrator Damijan Stepančič – je Slovenska sekcija IBBY nominirala tudi za Andersenovo nagrado 2020, najvišje mednarodno priznanje na področju mladinske književnosti. Peter Svetina se je uvrstil med finaliste, Damijana Stepančiča pa je žirija s slikanico Arsenije!, ki jo je ustvaril z Lucijo Stepančič (Miš, 2017), uvrstila na seznam izjemnih del, ki jih priporoča za prevajanje.

V Mestni knjižnici Ljubljana, Pionirski – centru za mladinsko književnost in knjižničarstvo, bo celo leto 2020 praznično obarvano in obsijano s sijajem zlatih hrušk. Z aktivnostmi za različne ciljne skupine (strokovnjake, vzgojitelje, učitelje, promotorje branja, otroke, družine, mlade …) obeležujemo pomembne jubilej, 10. obletnico podelitve priznanj zlata hruška.

V ta okvir sodi tudi letošnja bralnospodbujevalna akcija ob 2. aprilu, s katero želimo mlade, pa tudi starejše bralce (zlasti starše) seznanjati s pomenom kakovostne mladinske knjige, zlate hruške, in jih povabiti k prostočasnemu branju in ogledovanju odličnih knjig obeh letošnjih nominirancev za Andersenovo nagrado.


Seznam vseh knjig Petra Svetina in Damijana Stepančiča ter nekaj spodbud za branje (IBBY)
.

Seznam zlatih hrušk Petra Svetina in Damijana Stepančiča in nekaj »zlatohruškarskih« spodbud za branje (Pionirska)


P. Svetina mala Damijan Stepancic mala
Peter Svetina Damijan Stepančič

 

 

 

 
 

Novice

Bralna akcija – 2. april 2020 – na spletu!

News image

POZIV VSEM: Praznovanje 2. aprila – mednarodnega dneva knjig...

več...

Poslanica ob 2. aprilu 2020

News image

Peter Svetina LAKOTA PO BESEDAH V moji deželi konec aprila...

več...

Mednarodni dan knjig za otroke 2020/ICBD 2020

News image

Slovenska sekcija IBBY je pripravila poslanico in plakat ob ...

več...

Peter Svetina med finalisti za Andersenovo nagrado!

News image

Andersenova nagrajenca 2020 bosta proglašena 4. maja ob 14.3...

več...

Občni zbor bomo izvedli prek spleta

Spoštovane članice in spoštovani člani! Sporočamo, da voliln...

več...