navigacija  Začetna stran Mednarodna zveza 2. april - poslanice
Mednarodni dan knjig za otroke 2014


iBbY-Logo

Irska sekcija IBBY je pripravila plakat in poslanico z naslovom »Pismo otrokom vsega sveta« ob letošnjem 2. aprilu – mednarodnem dnevu knjig za otroke. Mi pa smo pripravili skupno bralnospodbujevalno akcijo; tokrat spodbujamo k branju »zgodb, v katerih je skrita zgodovina«.
MKL, Pionirska: seznam knjig [.pdf, 385,88 Kb]
Bralno društvo Slovenije: seznam knjig [.pdf, 223,93 Kb]

  

plakat 2014Pismo otrokom vsega sveta

Bralce pogosto zanima, kako pisatelji pišejo – od kod jim zamisli? Najpogosteje dobijo odgovor, da so zgodbe plod pisateljeve domišljije. Ah, seveda, si mislijo bralci. Toda: kje domuje domišljija, iz česa je in ali jo imamo vsi? No, odgovarja pisatelj, domišljijo imam v glavi, seveda, in sestavljajo jo slike in besede in spomini in utrinki iz drugih zgodb in besede in delčki stvari in melodije in misli in obrazi in pošasti. In oblike in besede in gibi in besede in valovi in okraski in pokrajine in besede. In vonjave in občutki in barve. In ritmi in kratki tleski in žvižgi in okusi. In izbruhi moči in uganke in piš in besede. In tam notri se vse to vrtinči in poje in preliva. In lebdi in čepi in razmišlja. In se praska po glavi. Domišljijo imamo vsi, seveda. Kako bi sicer sanjali? A vsaka je sestavljena drugače. V kuharjevi je najbrž več okusov, v slikarjevi več barv in oblik. No, pisateljevo sestavljajo pretežno besede. In tudi v domišljiji tistih, ki zgodbe berejo in poslušajo, se gnetejo pretežno besede. Pisatelj v domišljiji svoje zamisli in zvoke in glasove in like in dogodke obdeluje, jih prede in oblikuje, da nastane zgodba, izražena izključno z besedami, zapisanimi z brezštevilnimi vijugami, ki se kot bataljoni vrstijo na papirju. Pred očmi bralca te vijuge oživijo. Ostanejo sicer na papirju in so še vedno videti kot zvijugani bataljoni, a se preselijo tudi v bralčevo domišljijo, kjer začnejo svoj ples, da bralec začne oblikovati in sestavljati besede v zgodbo, ki se zdaj prede v njegovi glavi, kot se je na začetku v pisateljevi. Zato je bralec za zgodbo enako pomemben kot pisatelj. A zgodba ima le enega pisatelja, medtem ko ima lahko bralcev na stotine ali na tisoče ali mogoče celo na milijone – bodisi v izvornem jeziku bodisi v prevodih. Brez pisatelja zgodbe ne bi bilo, a brez številnih bralcev po vsem svetu zgodba ne bi zaživela. Bralci posamezne zgodbe imajo vedno nekaj skupnega. Skupaj, čeprav vsak zase, poustvarjajo pisateljevo zgodbo v domišljiji: dejanje, ki je tako zasebno kot javno, tako posamezno kot skupno, tako intimno kot mednarodno. In mogoče smo ljudje v tem najmočnejši.

 

Berite še naprej!
Siobhán Parkinson
Prevod: Jana Ambrožič


www.ibby.si

 

siobanSIOBHÁN PARKINSON je pisateljica, urednica in prevajalka. Piše tako za mlade kot za odrasle; od leta 1992 je objavila že 25 knjig. Njene knjige so bile večkrat nagrajene in so prevedene v številne tuje jezike. Trenutno dela kot urednica in založnica pri založbi Little Island Books, poleg tega poučuje kreativno pisanje. Bila je tudi sourednica mednarodne IBBY revije Bookbird in urednica revije Ibis, ki jo izdaja Children's Books Ireland (CBI). Kot pisateljico so jo gostili v mestu Dublin, v Irskem pisateljskem središču in v številnih drugih ustanovah, kjer se je še posebej posvečala delu z otroki s posebnimi potrebami. Leta 2010 je kot prva prejela Laureate na nÓg, irsko priznanje na področju književnosti za otroke.
Siobhán Parkinson je leta 2005 na povabilo založbe Miš obiskala Slovenijo in njene bralce. V slovenščini imamo tri njene mladinske knjige, izšle so pri založbi Miš: Zrno ljubezni (2004), Sestre --- ni šans! (2004) in Nekaj nevidnega (2007).

niamh

NIAMH SHARKEY je ustvarjalka in izvršna producentka niza animiranih zgodb 'Henry Hugglemonster' na kanalu za najmlajše gledalce Disney Junior, je pa tudi avtorica otroške slikanice I'm a Happy Hugglewug, ki je podlaga za omenjene animirane zgodbe in je izšla pri založbi Walker Books. Niamh je za svoje pisateljsko in ilustratorsko delo prejela že več nagrad, med drugimi tudi prestižni nagradi Mother Goose Award in The Bisto Book of the Year. Njene knjige so prevedene v več kot dvajset jezikov. Med novejšimi naslovi, ki so izšli pri založbi Walker Books, so: The Ravenous Beast, Santasaurus in najnovejša On the Road with Mavis and Marge, ki so jo na Irish Book Awards nagradili kot otroško knjigo leta. Niamh z družino živi v Dublinu na Irskem. Leta 2012 je prejela Laureate na nÓg, irsko prizanje na področju književnosti za otroke.
V slovenskem prevodu imamo z ilustracijami Niamh Sharkey slikanico A. N. Tolstoj, Repa velikanka, ki je izšla pri Mladinski knjigi (1999).


IBBY Ireland, sponzor letošnjega 2. aprila – mednarodnega dneva knjig za otroke – je ena od 78 članic Mednarodne zveze za mladinsko književnost (IBBY). Skrbi za mednarodno promocijo knjig za otroke in mladino; organizira dogodke in izdaja publikacije, s katerimi podpira knjige za otroke in izobraževanje s posebnim poudarkom na povezovanju številnih najrazličnejših kultur in skupnosti. Ponosni so, da so sponzorji letošnjega 2. aprila in se imajo priložnost izkazati s svojo sposobnostjo in z zavzetostjo v svetu knjig za otroke.

 

 

 
 

Novice

2. april 2021 – mednarodni dan knjig za otroke

News image

Letošnjo poslanico in plakat je pripravila Ameriška sekcija ...

več...

Bralno spodbujevalna akcija ob 2. aprilu

News image

Slovenska sekcija IBBY spodbuja praznovanje 2. aprila oz. ra...

več...

Andersenova in druge nagrade IBBY 2020

News image

Andersenovi nagrajenki in nagrajenci drugih dveh IBBY nagrad...

več...