Slovenska kulturna dediščina

Bralnospodbujevalna akcija od 2. aprila do 31. decembra 2018

elkd Zahvaljujoč knjigi se lahko otrok intuitivno zaveda, da je svet lahko urejen in da se v njem najde posebno mesto za vsakogar. (...) Knjiga je skrivnost, v kateri je mogoče najti tudi tisto, česar nismo iskali, ali tisto, česar sicer ne dosežemo. Otroška knjiga odraža spoštovanje do velikosti majhnega. (iz letošnje poslanice Majhno je v knjigi veliko, ki joje pripravila Latvijska sekcija IBBY)

Ob letošnjem evropskem letu kulturne dediščine smo bralnospodbujevalno akcijo ob 2. aprilu namenili kulturni dediščini Slovenije in seveda še posebej tudi Ivanu Cankarju.

Akcija se je začela ob 2. aprilu, mednarodnem dnevu knjig za otroke (oz. že v drugi polovici marca) in bo potekala vse leto 2018, vse evropsko leto kulturne dediščine.

K branju spodbujamo v vrtcih, osnovnih in srednjih šolah, v splošnih in šolskih knjižnicah, knjigarnah, medijih idr., tako otroke in mladino kot odrasle in starejše; spodbujamo zasebno branje oz. posameznike, skupine, javnost ...

Seznam leposlovnih in poučnih knjig prinaša le nekaj naslovov in nekaj spodbud za branje; uporabite jih po svoji presoji, po željah in zanimanjih mladih bralcev, dejavnosti po branju vsekakor razvijajte po svoje. Seznam dopolnjujte in razširjajte!

Najbolj promembno je, da boste brali oz. spodbujali k branju. Za dejavnosti ob branju spet presodite sami oz. skupaj z mladimi bralci: je strip zanimiv, rapanje privlačno in snemanje kratkega videa res najbolj primerno? Precej je odvisno od mentorjev, ali bodo različne priredbe motivirale mlade, da bodo posegli tudi po izvirnih besedilih in doživeli njihovo sporočilo.

  

logotipi

 
 

Novice

Priznanja Slovenske sekcije IBBY 2019

News image

Dve fotografiji s prireditve Tudi letos beremo skupaj, sku...

več...

Poslanica ob 2. aprilu 2020

News image

Peter Svetina LAKOTA PO BESEDAH V moji deželi konec aprila...

več...

Mednarodni dan knjig za otroke 2020/ICBD 2020

News image

Slovenska sekcija IBBY je pripravila poslanico in plakat ob ...

več...

37. IBBY kongres

News image

37. IBBY kongres z naslovom "Veliki svet v mladinski literat...

več...

Naši kandidati za ALMA 2020 in IBBY nagrade

News image

Kandidata za ALMA 2020     pisatelj Slavko Preg...

več...