navigacija  Začetna stran Kontakti
Bralnospodbujevalna akcija – 2. april 2019, mednarodni dan knjig za otroke

Knjige nam pomagajo, da ne hitimo, knjige nas učijo opazovanja, knjige nas vabijo,
pravzaprav nas kar silijo, da sedemo.

 

Bralnospodbujevalno akcijo ob letošnjem 2. aprilu namenjamo prav temu, k čemur nas spodbuja poslanica litovskega avtorja Kęstutisa Kasparavičiusa: upočasnimo se! Knjige in branje nam lahko pomagajo, da ne hitimo! Na nek način nas lahko upočasni vsaka oz. marsikatera kakovostna knjiga, ki nas pritegne, odvrne od brezglavega hitenja ter nas opozori na bistvene reči, ki bi jih sicer morda prezrli. Že samo branje je ponotranjenje, še prav posebno »oazo mirovanja in topline« pa ustvarjajo glasno branje drugemu oz. drugim, družinsko branje in različne oblike medgeneraciega branja.

Kako sestaviti priporočilni seznam knjig, ki nas »upočasnijo«, ko smo bralci pač tako različni? ... Nekatere knjige vendarle bolj nazorno opozarjajo na nesmiselno hitenje v sodobnem svetu. Toda ko smo spraševali bralce po naslovih, so nam navajali tako svoje najljubše knjige kot tiste, ki so jih prevzele v zadnjem času (npr. od večnega Saint-Exupéryjevega Malega princa do sodobne Honoréjeve Hvalnice počasnosti); naštevali so zelo različne naslove vseh zvrsti in žanrov ter raznolikih tem ... In pogosto so zapisali, da ima poezija še prav posebno moč!

Pri promoviranju letošnje bralnospodbujevalne akcije s Slovensko sekcijo IBBY sodelujejo »tradicionalni« sodelavci s področja mladinske književnosti in branja: Bralno društvo Slovenije, Društvo Bralna značka Slovenije – ZPMS, Pionirska – center za mladinsko književnost in knjižničarstvo pri MKL, DSP – sekcija za mladinsko knjiiževnost, revija Otrok in knjiga pri Mariborski knjižnici in tudi drugi, kajti k branju spodbujamo v vrtcih, osnovnih in srednjih šolah, v splošnih in šolskih knjižnicah, knjigarnah, medijih idr. K branju spodbujamo tako otroke in mladino kot odrasle in starejše; spodbujamo zasebno branje oz. posameznike, skupine, javnost ...

Akcija se začenja ob 21. marcu – svetovnem dnevu poezije in se bo bo vključevala tudi v letošnji drugi teden skupnega branja (ki se bo začel 8. septembra). Bralne spodbude lahko pridejo prav tudi v Noči knjige, 23. aprila – na svetovni dan knjige, med Slovenskimi dnevi knjige itd. V resnici želimo, da bi branje bogatilo naša življenja čim več dni v tem času pridobitništva, potrošništva, vsestranskega hitenja in naprezanja.

Spodbude za branje. 

Seznam knjig "Med individualnostjo in družbenostjo";
ko bereš te angažirane knjige, "te na lepem ni več strah, da bi vse neopaženo zdrvelo mimo tebe."

 
 

Novice

Peter Svetina med finalisti za Andersenovo nagrado!

News image

Z veseljem in ponosom sporočamo, da je slovenski mladinski p...

več...

Vabilo h kandidaturi za organe društva Slovenska sekcija IBB

Spoštovani članice in člani,v letošnjem letu poteče štirilet...

več...

Poslanica ob 2. aprilu 2020

News image

Peter Svetina LAKOTA PO BESEDAH V moji deželi konec aprila...

več...

Mednarodni dan knjig za otroke 2020/ICBD 2020

News image

Slovenska sekcija IBBY je pripravila poslanico in plakat ob ...

več...

37. IBBY kongres

News image

37. IBBY kongres z naslovom "Veliki svet v mladinski literat...

več...