navigacija  Začetna stran
Vesna Radovanovič
Ponedeljek, 05. November 2012 09:54

višja knjižničarka v Pokrajinski in študijski knjižnici v Murski Soboti, sodi med knjižničarje, katerih delo in aktivnost daleč presegata običajni opis delovnih nalog knjižničarja.

Znana je po aktivnem delovanju z mladimi bralci
, pa najsi gre za akcije spodbujanja k branju mladinske književnosti in mentorstvo mladim bralcem ali izvajanje različnih motivacijskih oblik dela z mladimi. Sodeluje pri vseh nacionalnih in regionalnih projektih širjenja bralne kulture in jih uspešno izvaja z mladimi bralci. Je koordinatorka za nacionalni projekt Rastem s knjigo za pomursko regijo in koordinatorka medgeneracijskega projekta Simbioza. Je avtorica številnih komentiranih razstav o ustvarjalcih mladinske književnosti. V knjižnici deluje tudi kot pravljičarka in s svojim programom pogosto gostuje tudi na šolah in v vrtcih v Pomurju. Je članica upravnega odbora Sekcije za mladinsko književnost pri ZBDS in članica UO Slavističnega društva Prekmurje, Prlekije in Porabja. Za svoje delo v knjižnici je leta 2005 prejela Čopovo priznanje.

Vidno je tudi njeno aktivno delovanje na področju promocije mladinske književnosti in branja. Pri tem velja posebej izpostaviti njeno medijsko dejavnost. Povezana je z lokalnimi mediji (radijem in TV), kjer predstavlja knjige, mladinske literarne projekte in sooblikuje oddaje s tega področja. Na radiu Murski val je tri leta vsak večer pripravljala pravljico za lahko noč in ustvarila zbirko zvočnih posnetkov z več kot 1.000 enotami. Skupaj z Radijem Maribor in založbo Franc-Franc pa je izdala tudi tri zgoščenke, na katerih interpretira pravljice Ferija Lainščka Mislice.

Že več kot 15 let je zunanja sodelavka urednica za otroško in mladinsko književnost pri založbi Franc-Franc. Je članica organizacijskega odbora Srečanja mladinskih pisateljev Oko besede; v okviru srečanja vsa leta skrbi za organizacijo obiskov pisateljev po šolah v Pomurju in Porabju. Prav po njeni zaslugi je postala ta akcija izjemno množična in priljubljena tako med avtorji kot pri otrocih. Podobno akcijo obiskov avtorjev po šolah je v zadnjih dveh letih organizirala tudi v okviru Srečanja slovenskih narečnih pisateljev Dialekta.

Vesna Radovanovič je pripravila tudi obsežno bibliografijo Ferija Lainščka in uredila nekaj zapisov za Spletni biografski leksikon znanih Pomurk in Pomurcev. Je uspešna pisateljica za mlade bralce, avtorica knjige Kdaj ste umrli, kjer je zbrala vtise slovenskih mladinskih avtorjev z obiskov po šolah, in sedmih slikanic za otroke.

 
 

Novice

Bralnospodbujevalna akcija – 2. april 2019, mednarodni dan k

Knjige nam pomagajo, da ne hitimo, knjige nas učijo opazovan...

več...

Poslanica ob mednarodnem dnevu knjig za otroke 2019

News image

Sponzor 2. aprila 2019, mednarodnega dneva knjig za otroke, ...

več...

ALMA 2019

News image

Flamski avtor Bart Moeyaert je nagrajenec ALMA (Astrid Lindg...

več...